Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς εξηγείται η σειρά των γραμμάτων σε ένα πληκτρολόγιο; QWERTY - Dvorak

Γιατί σε ένα πληκτρολόγιο τα γράμματα δεν είναι με αλφαβητική σειρά; 
Ποιος είχε την ιδέα να τα τοποθετήσει έτσι όπως είναι σήμερα;

Το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα στους υπολογιστές αποτελεί εξέλιξη της γραφομηχανής. Οι πρώτες γραφομηχανές έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1860. Σε αυτές, τα γράμματα ήταν τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά. Αυτό το σύστημα, ωστόσο, ήταν δύσχρηστο, αφού τα «σφυράκια» με τα στοιχεία συχνά μπερδεύονταν μεταξύ τους και κόλλαγαν. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να λύσει ο Αμερικανός συντάκτης εφημερίδας Christopher Latham Sholes, ο οποίος άλλαξε τη θέση των πλήκτρων, ώστε τα γράμματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο να μη γειτνιάζουν.
Το αποτέλεσμα ήταν το πληκτρολόγιο τύπου QWERTY – πήρε το όνομά του από τα πρώτα έξι γράμματα της πρώτης σειράς. Το 1874, ο Sholes πούλησε την καινούργια γραφομηχανή του στη εταιρεία όπλων Remington, η οποία προχώρησε στη μαζική παραγωγή γραφομηχανών, καθιερώνοντας έτσι το σύστημα QWERTY. Με το σύστημα αυτό, μπορούσε κανείς να δακτυλογραφήσει ένα κείμενο πολύ γρηγορότερα και με λιγότερα λάθη.
Το πληκτρολόγιο QWERTY είναι αυτό που χρησιμοποιούμε και σήμερα, έστω κι αν δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της εποχής μας. Υπάρχουν και πιο αποτελεσματικά συστήματα, όπως το πληκτρολόγιο Dvorak, που επινοήθηκε το 1933 από τον Αμερικανό August Dvorak. Στο σύστημα αυτό, τα γράμματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι στη μεσαία σειρά, με τα σύμφωνα δεξιά και τα φωνήεντα αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου