Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Μπορεί μια μύγα να επιζήσει σε ένα φούρνο μικροκυμάτων;

Τα μικροκύματα είναι ραδιοκύματα τα οποία, ως επί το πλείστον, δεν απορροφώνται από πλαστικό, γυαλί και τερακότα και ανακλώνται από το μέταλλο. Το νερό, τα λίπη και η ζάχαρη απορροφούν την ακτινοβολία και η ενέργεια των μικροκυμάτων μετατρέπεται σε θερμότητα, με την οποία παρασκευάζεται το φαγητό. Μια μύγα μπορεί κάλλιστα να επιβιώσει σε ένα φούρνο μικροκυμάτων αν μέσα σε αυτόν υπάρχει μπόλικο φαΐ, και αυτό γιατί το φαγητό απορροφά πολλή από την ακτινοβολία των μικροκυμάτων, που σε έναν άδειο φούρνο θα ανακλάτο προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η μύγα μπορεί επίσης να επιβιώσει αν «κουρνιάσει» σε μια γωνιά, όπου η ισχύς της ακτινοβολίας των μικροκυμάτων είναι περιορισμένη. Η ακτινοβολία είναι ισχυρότερη στο κέντρο του φούρνου, εκεί που βάζουμε το φαγητό – αλλά κι εκεί ακόμη το πεδίο δεν είναι ομογενές. Αποτελείται από στατικά κύματα, που δεν εξαπλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές όπου τα μικροκύματα είναι συγκεντρωμένα και άλλες όπου η έντασή τους είναι χαμηλή. Γι’ αυτό ακριβώς και το φαγητό περιστρέφεται, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απουσία ενός ομογενούς πεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου