Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μπορεί μια σφαίρα να σκοτώσει άνθρωπο στην πτώση της;

Μπορεί μια σφαίρα να σκοτώσει άνθρωπο στην πτώση της;

Όταν πυροβολούμε ψηλά στον αέρα με ένα τουφέκι, υπάρχει κίνδυνος να σκοτωθεί άνθρωπος από τη σφαίρα που θα επιστρέψει κάτω;

Μια σφαίρα που πέφτει από ψηλά μπορεί να σκοτώσει, και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο. Τέτοια περιστατικά σημειώνονται σε μέρη όπου οι πυροβολισμοί στον αέρα είναι παράδοση – μεταξύ άλλων, με αφορμή το νέο έτος, σε ένα γάμο ή μια μεγάλη γιορτή.
Μια σφαίρα πέφτει με ταχύτητα 50–100 μέτρων το δευτερόλεπτο. Εφόσον μια ταχύτητα 60–70 μέτρων το δευτερόλεπτο αρκεί για να διαπεράσει η σφαίρα το δέρμα, προφανώς μια σφαίρα που πέφτει μπορεί τουλάχιστον να τραυματίσει κάποιον σοβαρά, αν τον πετύχει. Εκτεθειμένο είναι κυρίως το κεφάλι, αλλά πολλές φορές έχουμε τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια.
Η βολίδα από ένα κυνηγετικό όπλο μπορεί να φτάσει τα τρία ή ακόμη και τα πέντε χιλιόμετρα ψηλά στον αέρα, προτού αρχίσει η ελεύθερη πτώση της προς το έδαφος. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, η ταχύτητα της βολίδας σταθεροποιείται, καθώς η αντίσταση του αέρα εξισορροπείται από τη βαρύτητα. Η σφαίρα, κατά συνέπεια, θα πέσει στη γη με την ίδια σχεδόν ταχύτητα, ανεξάρτητα από το αν πέφτει από ύψος τριών ή πέντε χιλιομέτρων. Ακόμη κι αν πυροβολήσουμε κατακόρυφα προς τα πάνω, ενδέχεται μια ριπή ανέμου να επηρεάσει την πορεία της σφαίρας, και αυτή να πέσει κάπου αλλού. Σε κάθε περίπτωση, οι πυροβολισμοί στον αέρα συνιστούν μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου