Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Από πού προέρχεται το λίπος του γάλακτος; Πώς γίνεται να έχει το γάλα λιπαρά, όταν το χόρτο που τρώει η αγελάδα δεν περιέχει λίπος;

Από πού προέρχεται το λίπος του γάλακτος;
Πώς γίνεται να έχει το γάλα λιπαρά, όταν το χόρτο που τρώει η αγελάδα δεν περιέχει λίπος;

Οι αγελάδες είναι περιπλανώμενα χημικά εργαστήρια, που μπορούν να μετατρέψουν το χορτάρι σε ένα πλήθος χημικών ενώσεων, όπως είναι τα συστατικά του γάλακτος.
Το χορτάρι περιέχει ελάχιστα από τα πολλά μόρια λίπους, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμινών που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα, αλλά οι αγελάδες μπορούν να διασπούν τα συστατικά του χόρτου σε μικρές χημικές μονάδες, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουν τα μεγάλα μόρια του γάλακτος. Οι αγελάδες μπορούν να αποσυνθέτουν ένα μέρος του χόρτου μόνες τους, αλλά κατά κανόνα υποβοηθούνται από αμέτρητους μονοκύτταρους οργανισμούς στο πρώτο τμήμα του τετραμερούς στομαχιού τους (προστόμαχος). Αυτοί αποσπούν, για παράδειγμα, την κυτταρίνη από το χόρτο, παράγοντας ποικιλία λιπαρών οξέων και σακχάρων. Ο προστόμαχος είναι ο μεγαλύτερος λέβητας ζύμωσης της φύσης. Χάρη στον τεράστιο πληθυσμό από βακτήρια και μονοκύτταρους οργανισμούς που διαθέτει στο πεπτικό της σύστημα, η αγελάδα μπορεί να τραφεί ακόμη και με χαρτόνι, αν παραστεί ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου