Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Έχουν οι μύες μεγαλύτερο βάρος από το λίπος;

Έχουν οι μύες μεγαλύτερο βάρος από το λίπος;

Οι μύες όντως ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος – για την ακρίβεια, 20% παραπάνω. 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιποκύτταρα περιέχουν κυρίως τριγλυκερίδια, που είναι ελαφρύτερα από τις πρωτεΐνες & το νερό, δηλαδή, από τα βασικά συστατικά των μυϊκών κυττάρων. Ένα λιποκύτταρο αποτελείται κατά 87% από λίπος. Το υπόλοιπο 13% είναι η κυτταρική μεμβράνη, ο πυρήνας του κυττάρου & τα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν ενέργεια.
Τα μυϊκά κύτταρα, που ονομάζονται & μυϊκές ίνες, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος κυττάρων· καταρχάς, είναι πολύ μεγάλα. Ορισμένες μυϊκές ίνες έχουν μήκος αρκετών εκατοστών, για παράδειγμα στον ορθό μηριαίο μυ, που εκτείνεται από τη μια άκρη του μηρού ως την άλλη. Τα μυϊκά κύτταρα μεγάλου μήκους έχουν συνήθως διάμετρο από 0,02 έως και 0,1 χιλιοστά. Διαθέτουν πολλούς κυτταρικούς πυρήνες, τοποθετημένους κατά διαστήματα, κοντά στη μεμβράνη του κυττάρου. Αυτά τα κύτταρα, λοιπόν, δημιουργούνται από τη σύμπτυξη μεγάλου αριθμού κυττάρων που συνιστούν τα προστάδια των μυϊκών ινών. Οι περισσότεροι τύποι κυττάρων δεν έχουν παρά ένα μόνο πυρήνα & το μέγεθός τους μετριέται σε εκατομμυριοστά του μέτρου. Ένα σύνηθες λιποκύτταρο έχει διάμετρο περίπου 0,1 χιλιοστά.
Τα μυϊκά κύτταρα αποτελούνται από πολλές μακριές ίνες, που ονομάζονται μυοϊνίδια. Σε αυτά οφείλεται η ιδιότητα των μυών να συσπώνται. Αποτελούνται κυρίως από τις πρωτεΐνες ακτίνη & μυοσίνη. Επιπλέουν, τα μυϊκά κύτταρα είναι πλούσια σε μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν τη χημική ενέργεια που χρειάζονται τα μυοϊνίδια για να συσπαστούν. Τα μυϊκά κύτταρα, επομένως, έχουν συστατικά στοιχεία που είναι βαρύτερα από τα αντίστοιχα των λιποκυττάρων. Έτσι, ένα κυβικό εκατοστό μυϊκού ιστού ζυγίζει 1,06 γραμμάρια, ενώ λιπώδης ιστός με τον ίδιο όγκο ζυγίζει 0,9 γραμμάρια.
http://www.scienceillustrated.gr/index.php?op=Magazine&todo=showarticle&aid=2649

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου