Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι τα κενά αέρος και πόσο κινδυνεύουν τα αεροπλάνα απ’ αυτά;

Τι είναι τα κενά αέρος και πόσο κινδυνεύουν τα αεροπλάνα απ’ αυτά;

Στον αέρα δεν υπάρχουν πραγματικά «κενά» ή «οπές» (air pockets). Με τους όρους αυτούς χαρακτηρίζουμε τα καθοδικά ρεύματα αέρα που είναι ισχυρότερα από την ανυψωτική δύναμη ενός αεροσκάφους. Όταν το αεροπλάνο εκτίθεται σε ένα τέτοιο ρεύμα, κάνει μια απότομη καθοδική κίνηση, η οποία στους επιβαίνοντες δημιουργεί την αίσθηση της πτώσης. 
Παρ’ όλο που τα «κενά αέρος» μπορεί να μας φαίνονται βίαια, στην πραγματικότητα η πτώση είναι πολύ μικρή – τις περισσότερες φορές, μόλις μερικά εκατοστά. Σε μια πτώση δύο μέτρων, όλα τα αντικείμενα που δεν είναι στερεωμένα, καθώς και οι επιβάτες που δε φορούν ζώνη θα μπορούσαν να πεταχτούν στην οροφή της ατράκτου. Κάτι τέτοιο, όμως, συμβαίνει πολύ σπάνια. 
Τα κενά αέρος δεν είναι επικίνδυνα ούτε για το αεροπλάνο ούτε για τους επιβαίνοντες. Όλα τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να μπορούν να αντέχουν στις δυνάμεις που ασκούνται από τα ρεύματα αέρος σε μεγάλα ύψη. Ο φόβος που νιώθουν πολλοί από εμάς οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιδρούν ενστικτωδώς στην αίσθηση της πτώσης. Μόλις νιώσουμε να πέφτουμε, καταλαμβανόμαστε από πανικό.

http://www.scienceillustrated.gr/index.php?op=Magazine&todo=showarticle&aid=461

2 σχόλια: