Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ασπιρίνη ακόμη & σε μικρές δόσεις αποτρέπει καρκίνο παχέος εντέρου

Η ασπιρίνη ακόμη & σε μικρές δόσεις αποτρέπει καρκίνο παχέος εντέρου


Ακόμη & η πιο χαμηλή δόση ασπιρίνης, της τάξης των 75 mg ημερησίως, εάν λαμβάνεται συστηματικά μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η προστατευτική δράση που προσφέρει η ασπιρίνη αρχίζει να φαίνεται μόλις ένα χρόνο μετά τη συστηματική της χορήγηση.
Η προληπτική της ιδιότητα ευεργετεί όχι μόνο το γενικό πληθυσμό αλλά & τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων εξαιτίας καρκίνου. Κάθε χρόνο αποβιώνουν λόγω της νόσου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύει εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί ποια είναι η πλέον αποτελεσματική δόση της ασπιρίνης & ποια είναι η χρονική διάρκεια για την οποία πρέπει να λαμβάνεται για το σκοπό αυτό.
Μια έρευνα που έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για το ζήτημα. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 2800 ανθρώπων με καρκίνο παχέος εντέρου & 3000 υγιών ανθρώπων με ανάλογα δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή & τον τρόπο ζωής τους. Έτσι διαφάνηκαν οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου.
Καταγράφηκαν επίσης τα μη στεροειδή αναλγητικά φάρμακα συμπεριλαμβανόμενης και της ασπιρίνης που λάμβαναν. Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο παχέος εντέρου για τους ασθενείς & οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τη νόσο στα 5 χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
  1. Τα άτομα που λάμβαναν συστηματικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που δεν λάμβαναν τα εν λόγω φάρμακα
     
  2. Μετά από ένα χρόνο, η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης σχετιζόταν με 22% μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου. Μετά από 5 χρόνια η εν λόγω μείωση έφτανε στο 30% που δείχνει ότι το όφελος της προληπτικής δράσης της ασπιρίνης μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου
     
  3. Στους ασθενείς στους οποίους είχε διαγνωσθεί ο καρκίνος παχέος εντέρου, δεν παρατηρήθηκε ότι αύξανε τις πιθανότητες επιβίωσης η λήψη ασπιρίνης ή οποιουδήποτε άλλου μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Επίσης δεν επηρέαζε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία
Στα συμπεράσματα τους οι γιατροί από το Εδιμβούργο τονίζουν ότι η έρευνα τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ασπιρίνη στη χαμηλότερη δυνατή δόση των 75mg ημερησίως έχει προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου
Είναι σημαντικό ότι δεν χρειάζονται ψηλές δόσεις ασπιρίνης για να επιτευχθεί η μείωση του κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου. Η προστατευτική δράση της ασπιρίνης αρχίζει στον ένα χρόνο λήψης & συνεχίζει να αυξάνεται έως τα πέντε χρόνια μετά.
Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου παρουσιάζει μια ανησυχητική σημαντική αύξηση. Αναμένεται ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί στα επόμενες δεκαετίες.
Οι κυριότεροι λόγοι που συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού νέων περιπτώσεων καρκίνου παχέος εντέρου είναι η παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος σώματος, η διατροφή & η καθιστική ζωή.
Η εντατικοποίηση της πρόληψης με μέτρα που καταπολεμούν τους εν λόγω παράγοντες κινδύνου αλλά & η περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της ασπιρίνης στην πρόληψη της νόσου επιβάλλονται.

16-09-2010
Σχετική ιστοσελίδα: http://www.medlook.net/article.asp?item_id=3149

Βιβλιογραφία:
Effect of aspirin and NSAIDs on risk and survival from colorectal cancer,  Gut  2010;doi:10.1136/gut.2009.203000, Online First, 15 Σεπτεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου