Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Περιστρέφεται ο Ήλιος περί τον άξονά του;

Περιστρέφεται ο Ήλιος περί τον άξονά του; Οι πλανήτες περιστρέφονται περί τον άξονά τους, αλλά τι συμβαίνει με τον Ήλιο; Αν περιστρέφεται, πόσο γρήγορα το κάνει;

Ο Ήλιος, όπως ακριβώς και η Γη, περιστρέφεται περί τον άξονά του. Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης διαφορά. Η Γη είναι μια συμπαγής σφαίρα και όλα τα σημεία της πραγματοποιούν μια πλήρη περιστροφή μέσα σε 24 ώρες. Ο Ήλιος, αντίθετα, αποτελείται από θερμά αέρια και πλάσμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιστρέφονται όλα του τα σημεία με την ίδια ταχύτητα. Στον ισημερινό του ο χρόνος περιστροφής είναι 25 ημέρες, αλλά στους πόλους ο χρόνος αυτός αυξάνεται στις 36 περίπου ημέρες.
Η περιστροφή του Ήλιου επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από το Γαλιλαίο, το 17ο αιώνα. Με τα πρωτοποριακά του τηλεσκόπια, ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες, καθώς και την κίνησή τους στον ηλιακό δίσκο. Με βάση αυτό, ο Γαλιλαίος υπολόγισε το χρόνο περιστροφής του Ήλιου στις τέσσερις περίπου εβδομάδες – αλλά η προσπάθεια αυτή του κόστισε αργότερα την όρασή του.
Όταν ο Ήλιος περιστρέφεται, περιδινίζεται, ως επακόλουθο, και το μαγνητικό του πεδίο, με έναν περίπλοκο τρόπο. Είναι δυνατόν τότε βρόχοι του μαγνητικού του πεδίου να βρουν διέξοδο προς τη φωτόσφαιρα. Στην περιοχή που συμβαίνει αυτό σχηματίζεται μια ηλιακή κηλίδα. Οι ηλιακές κηλίδες φαίνονται πιο σκοτεινές από τις περιοχές που τις περιβάλλουν, καθώς είναι ψυχρότερες.
Σήμερα οι επιστήμονες, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους σχετικά με την περιστροφή του Ήλιου, μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται στη βάση ενδεκαετών κύκλων. Η περιστροφή του Ήλιου εξηγεί επίσης το γιατί οι πρώτες κηλίδες ενός τέτοιου κύκλου δημιουργούνται μακριά από τον ισημερινό του, ενώ οι μεταγενέστερες πιο κοντά σε αυτόν.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι τα βαθύτερα στρώματα του Ήλιου κινούνται σαν να ήταν συμπαγή και έχουν τον ίδιο χρόνο περιστροφής τόσο στον ισημερινό όσο και στους πόλους. Κατά τα άλλα, η κίνηση του Ήλιου γύρω από τον άξονά του έχει την ίδια κατεύθυνση που έχει και η αντίστοιχη κίνηση των πλανητών του, είναι δηλαδή αριστερόστροφη, με βάση πάντα το βόρειο πόλο του Ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου