Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Γιατί η παστίλια mentos κάνει ένα αναψυκτικό να αναβράζει;





Γιατί η παστίλια mentos κάνει ένα αναψυκτικό να αναβράζει;

Αν ρίξουμε μερικές παστίλιες Mentos σε ένα μεγάλο μπουκάλι Coca Cola, το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό γκέιζερ. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ρίχνοντας παστίλιες Mentos μέσα σε ένα μπουκάλι με αναψυκτικό, απελευθερώνονται τάχιστα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που κάνουν το αναψυκτικό να αναβράζει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παστίλιες αυξάνουν τις φυσαλίδες του αερίου μέσα στο μπουκάλι.
Για να μπορέσει το διοξείδιο του άνθρακα να δημιουργήσει φυσαλίδες, είναι απαραίτητο οι μικρές φυσαλίδες του αερίου να υπερνικήσουν την ισχυρή επιφανειακή τάση του νερού. Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει η φυσαλίδα να δημιουργηθεί κατά προτίμηση σε κάποια «ανωμαλία» του εσωτερικού της φιάλης ή σε κάποια ακαθαρσία στο υγρό. Γι’ αυτό και η υπερβολική παρουσία φυσαλίδων σε ένα ποτήρι με μπίρα ή αναψυκτικό σημαίνει ότι το ποτήρι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καθαρό.
Μια παστίλια Mentos περιέχει μια σειρά από συστατικά που περιορίζουν την επιφανειακή τάση του νερού, όπως είναι το αραβικό κόμμι, που εξάγεται από την ακακία. Όσο χαμηλότερη είναι η επιφανειακή τάση ενός υγρού, τόσο ευκολότερα δημιουργούνται στο εσωτερικό του φυσαλίδες αερίου. Επιπλέον, η επιφάνεια μιας Mentos δεν είναι ιδιαίτερα λεία, και οι πολλές μικροσκοπικές ανωμαλίες της είναι τα ιδανικά σημεία για τη δημιουργία φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς τύπους αναψυκτικών, αλλά, καθώς η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα ποικίλλει και τα διάφορα συστατικά των αναψυκτικών παίζουν επίσης ρόλο, θα έχουμε μια μεγάλη γκάμα στο μέγεθος του πίδακα που θα δημιουργηθεί. Πειράματα έδειξαν ότι το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα έχουμε αν χρησιμοποιήσουμε Coca Cola Light.
Τέτοιου είδους πειράματα γίνονταν εδώ και χρόνια, αλλά το θέμα απέσπασε την προσοχή του κοινού το φθινόπωρο του 2005. Τότε, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Steve Spangler, που ασχολείται με τις επιστήμες, έκανε το πείραμα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Όταν το κλιπάκι βγήκε στο Διαδίκτυο, διαδόθηκε ακαριαία. Κατόπιν τούτου, το πείραμα επαναλήφθηκε σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά σόου, ενώ σχετική δημοσίευση έγινε ακόμη και από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου