Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ο εμβολιασμός νεαρών κοριτσιών και γυναικών, ο μόνος τρόπος πρόληψης της HPV λοίμωξης

Ο εμβολιασμός, ο μόνος τρόπος πρόληψης της HPV λοίμωξης


Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο 8ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ανάγκασαν τους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η HPV λοίμωξη αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία των νεαρών κοριτσιών όσο και των μεγαλύτερων γυναικών.
Τελευταία μάλιστα δεδομένα δείχνουν ότι η HPV εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.
Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης της HPV λοίμωξης, ανέφεραν οι σύνεδροι, είναι ο εμβολιασμός.
Στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διακομανώλης, υπάρχει ανάγκη σωστής ενημέρωσης των νεαρών κοριτσιών και γυναικών από την επιστημονική κοινότητα για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι του HPV.
Την ανάγκη του εμβολιασμού τόνισε στο σεμινάριο η καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. Stanley, η οποία παρότρυνε την επιστημονική κοινότητα να εντάξει τον εμβολιασμό στην καθημερινή πρακτική του. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας για το άμεσο όφελος του εμβολιασμού.
Η ομιλήτρια εστίασε στην αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα πρόληψης των HPV σχετιζόμενων νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού, εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης της μοναδικής ευκαιρίας πρόληψης που διαθέτουν οι γυναίκες σήμερα και στην αποδεδειγμένη αξία των HPV εμβολίων από χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, που δείχνουν ευεργετική επίδραση στην επιδημιολογία των σχετιζόμενων με τον HPV νοσημάτων. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιασμού, μειώθηκαν τα γεννητικά κονδυλώματα στις νεαρές ηλικίες κατά 50%, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τον εμβολιασμό. Η μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού αναμένεται να συμβάλει σε βάθος χρόνου στη μείωση των περιπτώσεων των προκαρκινικών αλλοιώσεων και συνεπώς αναμένεται μείωση και στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στη συνέχεια ο κ. Tjalma υπογράμμισε την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του HPV εμβολίου, η οποία τεκμηριώνεται από τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως.
Ολοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν την αξία της πρόληψης των νοσημάτων που προέρχονται από την HPV λοίμωξη μέσω συνδυασμού της εφαρμογής εμβολιασμού και της εξέτασης του τεστ ΠΑΠ.
Επίσης, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στοιχεία από την Αυστραλία και τη Γαλλία που υποδηλώνουν ότι η ενημέρωση για τον HPV εμβολιασμό όχι μόνον αυξάνει τη γνώση για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και την αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά επίσης αυξάνει τη συμμόρφωση με την εξέταση κατά Παπανικολάου, που οδηγεί στην πρώιμη διάγνωση.
Ο καθηγητής κ. Διακομανώλης επισήμανε, τέλος τη συμβολή της ιατρικής κοινότητας στην ενημέρωση του κοινού όσο και στην ανάγκη συμμόρφωσης του κοινού στην εμβολιαστική σύσταση. Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας το HPV εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 26 ετών από όλα τα Ταμεία.

Έντυπη Έκδοση Υγεία και Επιστήμη, Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου