Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη σημασία της σωστής διατροφής για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

Από τη σκέψη ώς τα συναισθήματα



Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη σημασία της σωστής διατροφής για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος αποτελείται από εκατό δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, τα οποία δέχονται, επεξεργάζονται και μεταφέρουν ερεθίσματα από και προς το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Η μεταφορά των ερεθισμάτων πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων «αγγελιοφόρων». Η δημιουργία των πρωτεϊνικής σύνθεσης «αγγελιοφόρων» επιτυγχάνεται είτε άμεσα είτε κατά τα ενδιάμεσα διατροφικά στάδια. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι παράγωγα αυτής της πολύπλοκης ηλεκτρο-χημικής διαδικασίας. Έτσι, το νοητικό μας όργανο, παρόλο που αντιστοιχεί μόνο στο 2% του συνολικού σωματικού μας βάρους, απαιτεί το 20% της ενέργειας που προέρχεται από τις προσληφθείσες τροφές,
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αβγά, άπαχο κρέας, ψάρι, τυρί και καρύδια, συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της πνευματικής δραστηριότητας. Αν θέλετε να αυξήσετε τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σας, ο «αγγελιοφόρος» ακετυλχολίνη είναι μείζονος σημασίας. Η χολίνη, πρόδρομος ουσία της ακετυλχολίνης, παράγεται στον οργανισμό από δομικούς λίθους πρωτεΐνης (αμινοξέα). Τα προϊόντα σόγιας και ολικής αλέσεως, η μαγιά μπίρας, τα καρύδια, το σιτάρι, τα όσπρια, τα παντζάρια και τα αβγά, συνιστούν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λεκιθίνη που έχει σαν συστατικό της τη χολίνη. Επίσης, ο εγκέφαλος, επειδή κατά 60% είναι λιπώδους σύστασης, έχει ανάγκη από τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στο λιπαρό ψάρι, καθώς περιέχουν DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) που βοηθά στη γρήγορη μεταφορά των πληροφοριών στον εγκέφαλο.
Η σχέση των συναισθημάτων και της διατροφής είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Αυξημένα επίπεδα της σωματικής σεροτονίνης, παράγωγο του αμινοξέος L-Τρυπτοφάνη, οδηγεί σε βελτίωση της διάθεσης, ενώ η έλλειψή της προκαλεί καταθλιπτική διάθεση. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά), βιταμίνη Β6 (μπανάνες, χοιρινό κρέας) και μαγνήσιο (γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινα κρέατα, ξηροί καρποί), είναι απαραίτητες για την παραγωγή της σεροτονίνης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα, συνιστούν τροφές που δρουν επικουρικά στην παραγωγή σεροτονίνης. Επίσης, το ψάρι έχει αντικαταθλιπτική δράση, καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες που αποτελούν κύριο συστατικό της τρυπτοφάνης και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν την παραγωγή της σεροτονίνης. Ακόμη, οι μπανάνες συνιστούν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό γιατί, εκτός από τη φρουκτόζη και τους υδατανθράκες, περιέχουν αλκαλοειδή με διεγερτική δράση. Συχνά επίσης, στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα γλυκών.
Η σχέση ζάχαρης και διάθεσης έχει πλέον τεκμηριωθεί σε επίπεδο νευροβιολογίας, αλλά η συμβατική ζάχαρη δεν είναι ιδανική τροφή. Έτσι, ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες συνεισφέρει στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της παραγωγής των ορμονών ευεξίας. Τέλος, τα μπαχαρικά πλούσια σε αιθέρια έλαια, όπως κανέλα, σαφράν, βανίλια, φασκόμηλο, βασιλικός και πιπέρι, έχουν θετική επίδραση στα συναισθήματα.
Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr

Έντυπη Έκδοση Υγεία και Επιστήμη, Σάββατο 10 Ιουλίου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου