Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Γιατί το γέλιο βοηθά την καρδία;

Γιατί το γέλιο βοηθά την καρδία;

Κατηγορία: Ψυχολογία και καρδία 
Οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την καρδία και την υγεία γενικότερα. Οι καλές, θετικές συναισθηματικές καταστάσεις ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό, ερευνητές προσπαθούν να βρουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει το σώμα.
Το γέλιο βοηθά την καρδία και τις αρτηρίες. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση και απόφραξη αρτηριών προκαλώντας καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος συστήνεται καθημερινή σωματική άσκηση ή τουλάχιστο 30 λεπτά ημερησίως, 3 φορές την εβδομάδα.
Φαίνεται όμως ότι 15 λεπτά γέλιου κάθε μέρα, μπορούν να βοηθούν σημαντικά την καρδία και τα αγγεία. Το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών. Το ενδοθήλιο καλύπτει τον αυλό των αγγείων και είναι σε επαφή με το αίμα. Είναι εκεί που αναπτύσσεται η αθηρωμάτωση που οδηγεί σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών. Τεστ που έγιναν σε εθελοντές μετά από κινηματογραφικές ταινίες που παρακολούθησαν έδειξαν ότι όταν έβλεπαν ταινίες που τους έκαναν να γελούν, η λειτουργία των αρτηριών τους, βελτιωνόταν με καλύτερη ροή του αίματος στις αρτηρίες όταν οι εθελοντές ένιωθαν ψυχικά καλά. Αντίθετα όταν οι εθελοντές παρακολουθούσαν ταινίες που τους προκαλούσαν ψυχικό στρες, η ροή του αίματος στις αρτηρίες τους, μειωνόταν. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στις αρτηρίες μετά από γέλιο ήταν ανάλογη με αυτή που παρατηρείται μετά από σωματική άσκηση.
Το γέλιο έχει περίπου την ίδια ωφέλιμη δράση στην καρδία και στις αρτηρίες όπως η σωματική άσκηση. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το φαινόμενο. Η πρώτη είναι ότι το γέλιο προκαλεί την έκκριση χημικών ουσιών (ενδορφίνες, νιτρικό οξύ) που κυκλοφορούν και επιδρούν θετικά στις αρτηρίες προκαλώντας αγγειοδιαστολή. Άλλη εξήγηση είναι ότι όταν γελούμε στην ουσία κάνουμε σωματική άσκηση. Οι κινήσεις του διαφράγματος που γίνονται κατά το γέλιο, ισοδυναμούν με σωματική άσκηση.
Είναι γεγονός ότι το γέλιο βοηθά τις αρτηρίες και είναι ευεργετικό για την καρδία. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνούμε ότι 15 λεπτά την ημέρα γέλιου βοηθούν την καρδία και το σώμα μας γενικότερα.
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=121&type=3
Βλέπε σχετικά άρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου