Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Πότε πέθανε η Νεκρά Θάλασσα;

Η Νεκρά Θάλασσα πέθανε, κατά πάσα πιθανότητα, πριν από περίπου 14.000 χρόνια. Ήταν τότε που αποξηράθηκε η τεράστια λίμνη Lisan. Στο βαθύτερο σημείο της απέμεινε η Νεκρά Θάλασσα, χωρίς οδούς απορροής και με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Η λίμνη, ωστόσο, έζησε μια περίοδο βιολογικής ακμής πριν από περίπου 5.000 χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων της ανέβηκε κατά τουλάχιστον 100 μέτρα, ενώ παράλληλα μειώθηκε η περιεκτικότητα άλατος.
Σήμερα, η Νεκρά Θάλασσα είναι μια πολύ αλμυρή λίμνη· στα βαθύτερα σημεία της, ένα λίτρο νερού περιέχει 340 γραμμάρια άλατος, 10 φορές περισσότερο απ’ ό,τι το συνηθισμένο θαλασσινό νερό. Ένα λίτρο νερού από αυτή τη λίμνη ζυγίζει 1.240 γραμμάρια. Μόνο η λίμνη Assal στο Τζιμπουτί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι – σχεδόν 40%.
Η Νεκρά Θάλασσα πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι στα νερά της δεν μπορούν να επιβιώσουν ψάρια. Όσα ψάρια καταλήγουν σε αυτή μέσω του ποταμού Ιορδάνη πεθαίνουν. Εντούτοις, η λίμνη δεν είναι εντελώς νεκρή. Ορισμένοι μικροοργανισμοί ζουν στη λίμνη, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις το χειμώνα αραιώνουν κάπως το αλάτι, κι έτσι η ζωή μπορεί ξαφνικά να ανθίσει. Μετά από έντονες βροχοπτώσεις τις χρονιές 1980 και 1992, τα φύκια Dunaliella και κάποια βακτήρια ιδιαίτερα «φιλικά» προς το αλάτι έβαψαν τη θάλασσα κόκκινη. Τα φύκια είναι σε θέση να επιβιώσουν σε συνθήκες πολύ υψηλής συγκέντρωσης άλατος, παράγοντας μεγάλες ποσότητες γλυκερόλης, που αυξάνει την οσμωτική πίεση στην επιφάνειά τους, εμποδίζοντας έτσι το αλάτι να εισχωρήσει.
Περπατώντας κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας, βρισκόμαστε 418 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας – πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια του πλανήτη μας.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το μεταλλικό νερό της λίμνης χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Ακόμη, η Νεκρά Θάλασσα προμήθευε βάλσαμο για την ταρίχευση των Αιγυπτίων φαραώ και κάλλιο για λίπασμα.
http://www.scienceillustrated.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου